Локация
бул. Цар Борис III 262
София, България
Контакти
hello@perlstyle.com
Тел: +359 878 88 43 46
Назад

Какво е PIM система?

Какво е PIM система?

Концепцията ни за електронна търговия без усилия има решение и за това! PIM системата ни Ви помага да спестите много време и ресурси. Най-накрая можете да управлявате продуктовата информация от едно място. С един клик на мишката обновявате информацията в толкова канали, колкото искате. Лесно е, нали? С други думи, PIM е многоканален софтуерен инструмент, който позволява проследяване в реално време на всички данни за продуктите на компанията и изпраща информацията до всички канали за продажба.

Дори да имате собствена ERP система, PIM софтуерът ще бъде изключително полезен за Вашата компания. Сравнено с ERP, където се съхраняват файловете с данни (обикновено таблици в Excel), и всякакви други източници на информация за продукта, включително изображения и видеоклипове, PIM системата събира всички такива материали и ги насочва в правилните канали.

Можете да я използвате за търсене на елементи; за управление превода на описанията; за класифициране на категориите; за коригиране на грешки; за актуализации и редакции; за обогатяване описанието на продукта (вкл. SEO данните) и за синхронизация на присъствието им навсякъде, където имате нужда. Никога повече няма да се появят несъответствия между физическите и онлайн каталозите ви. Никога повече няма да се сблъсквате със смесване на продукти от една и съща категория, които имат различни информационни листи. Организирането на продуктовата Ви информация в PIM системата улеснява превода на съдържанието на категорията на различни езици или към различни международни стандарти (например размери на обувки). PIM системата ще гарантира, че една и съща точна информация се визуализира във всички канали. Тези данни ще са видими еднакво за всички членове на компанията. Можете да ги разпространявате във всяка страна, в която продавате, така че Вашият местен екип да работи с актуална информация през цялото време.

 

PIM системите

Ако вие сте производител, търговец, продуктов, маркетингов или eCommerce мениджър, вероятно сте чували за софтуерите за управление на продуктова информация (PIM), знаете какво представляват те и може би дори обмисляте имплементацията на такъв. Ако не сте, то тази статия е именно за вас. В нея ще разгледаме:

 • Какво представляват PIM решенията?
 • Кога бизнеса има нужда от интеграция с PIM система?
 • Какви са техните предимства?
 • Кои са звената, които имат критична нужда от подобен софтуер?

Какво представляват PIM системите?

PIM системите са решения, които дават възможност да събирате, менажирате и обогатявате продуктовата информация от едно място, да създавате продуктови каталози, да филтрирате продуктите по определени характеристики и да ги разпространявате във всички канали за продажба.

Кога бизнеса има нужда от интеграция с PIM система?

Онлайн търговците обикновено смятат, че веднъж създали своя онлайн магазин, са готови за продажби онлайн. Какво обаче стои зад онлайн магазина?

Изграждането на уеб магазин обикновено включва изграждане на различни функционалности, избор на дизайн и адаптирането му към различни устройства (мобилни, десктоп, таблети), интеграции с различни системи (ERP, складови системи и т.н.) и качване на съдържание. Именно в подбора на съдържание, което да качим влиза и зареждането на продуктовата информация – качване на снимки на продуктите, описания, цени и др.

Обикновено търговците избират за източник на тази информация ERP системите си. Какви са неудобствата от това решение? В ERP системите, продуктите нямат ясни наименования, там те се съхраняват с пореден номер, което зареждайки се на сайта не дава яснота на клиента какво е това. Също така, в тях не се съхраняват изображения на продуктите, а описанията им са доста бедни. До какво би довело това?

 • Лош имидж на бранда
 • Лоша оптимизация на сайта за търсачки
 • Нисък conversion rate
 • Връщане на поръчки, поради неточна или недостатъчно описателна информация за продукта
 • Повишаване на ръчната работа

 

 

Защо ръчната работа се повишава? Защото следващата често срещана практика е информацията за продуктите да се съхранява в екселски таблици, в които да се обогатяват и след това да се качват в магазина. Ако Вие сте малък бизнес със сравнително малък брой продукти, то вероятно този начин на работа няма да затруднява цялостния процес. Но какво се случва, когато работим с богато портфолио с множество продуктови категории, които обхващат стотици или хиляди продукти? А какво се случва, когато искате да започнете да продавате на други места – например в Amazon, Emag или дори решите да направите собствено приложение?

Ето какво се случва. Ще се наложи да наемете допълнителен човешки ресурс, който да поддържа и обогатява продуктовата информация в таблиците. А ако продавате в маркетплейси като Amazon и Emag е възможно да отворите цели нови екипи, които да структурират продуктовата информация спрямо изискванията на различните платформи.

Не забравяйте, че веднъж свършена работата по текущите продукти, процесът не приключва. Както можете да предположите, цените на дадени продукти се сменят на ежедневна база, дадени продукти се изчерпват и много нови се зареждат (нови колекции, модели и т.н.).

Това звучи като истински кошмар, но именно тук на помощ идват PIM системите.

Каква информация събират PIM системите?

Всеки софтуер е изграден с различни цели, но обикновено повечето от тях включват следната информация:

 • Основна продуктова информация – имена, заглавия, описания
 • Продуктови атрибути – SKU, цена, отстъпка
 • Спецификации – размер, цвят, характеристики, материали, информация за гаранция, опаковка и т.н.
 • Информация за доставчика
 • Съдържание за различни езикови версии
 • Специфична информация по отношение на каналите за продажба – спецификации спрямо Amazon, Magento, Emag и т.н. 

Предимства

 1. Интеграции

  Системите за менажиране на продуктовата информация ускоряват процесите на работа, тъй като те могат се интегрират с ERP или складови системи, както и с други източници на продуктова информация (продуктови фийдове или стар сайт). От тях, те дърпат информация за конкретните продукти, систематизират я и я изпращат към различните канали за продажба.

  В случай, че няма информация за продуктите, освен наличностите и продуктов номер, то тя трябва да бъде вкарана ръчно.
 2. Оптимизиране на ръчната работа

  Намаляването и се дължи на това, че ако Вие продавате в различни канали, чрез PIM-а можете да зададете различни на екпорт на данните към конкретните платформи. Така например, ако за Facebook marketplace се нуждаете по определено структуриране на информацията, различно от това на вашия сайт или друг маркетплейс, процесът може да бъде автоматизиран и да се избегне ръчното качване и обогатяване на информацията. Също така, когато на даден продукт трябва да се промени част от описанието, цената или снимките, единственото, което ще трябва да направите е да влезете в PIM системата, да направите промените, а след това с няколко клика да актуализирате продукта навсякъде.
 3. Минимизиране на грешки произлизащи от ръчната работа

  Работейки с множество продукти и продавайки ги в различни канали, възникването на грешки от механичен характер могат да бъдат доста често срещани – сгрешена цена, поставяне на грешно описание към продукта при качването му в различните продажбени канали и т.н. Използвайки PIM система, след интеграцията и с каналите за продажба, процесът на качване и актуализиране на продуктите в тях става автоматизиран, което подпомага за минимизирането на грешки от такъв характер.
 4. При работа с различни доставчици, можете да изисквате от тях описания или снимки на продуктите, да ги импортирате в PIM системата и да ги модифицирате за вашите цели.
 5. Възможност за създаване на различни правила. Правилата могат да бъдат от всякакъв характер – ценови, или кога дадени продукти да се обогатяват.

Кои са звената, които имат нужда от PIM системата?

На първо място това са екипът по продажби, които се нуждаят от най-обновената и акуратна продуктова информация.

Ecommerce мениджърите, които разбират нуждата от консистентно и обновено съдържание, което да направи незабравимо потребителското преживяване и да увеличи обема на конверсиите.

Маркетинговия екип, който съблюдава за доставяне на консистентна информация навсякъде. Това подпомага изграждането на цялостното преживяване с бранда.

Клиентите, които ще купуват уверени, знаейки че могат да разчитат на вашата марка.

Заключение

PIM системите са системи за управление на продуктовата информация. Те се характеризират с двупосочната обработка на данни – получаване, обработка на данни, обогатяване на съдържанието и други материали, и изпращане на данните към каналите за продажба.

Играят важна роля при търговците, които искат да разрастват бизнеса си като подпомагат за минимизирането на ръчната работа и грешките произлизащи от нея, автоматизацията на процесите и предоставянето на актуална, консистентна информация навсякъде.

Perlstyle Studio
Perlstyle Studio
https://perlstyle.com